Expresionismul si provocarile societatii moderne

Dezvoltand o realitate distorsionata, expresionismul aduce in prim plan emotiile si ideile artistilor din lumea plastica. Universul generos al acestui curent promoveaza libertatea texturilor si a culorilor, imbracate intr-o era mistica si revolutionara a secolului al XX-lea. Viziunea expresionistilor depaseste granitele vizualului si se extinde catre noi standarde spirituale ale creatiei.

Nascut in Germania la inceputul anilor ’90, curentul s-a ramificat cu viteza in intreaga Europa datorita mesajelor interioare puternice transmise prin culori contrastante. Compozitia lucrarilor a devenit o preocupare secundara a criticilor de arta, care au inceput sa puna accentul pe delirul anxios al creatorilor ca reactie la tumultul lumii moderne. De aceea, temele generale surprinse prin operele expresioniste ale precursorilor prezinta ipostazele lumii urbane din perspectiva psihologica. Tehnologizarea intensa, frenezia introspectiei, ilustrarea cluburilor de noapte, a prostituatelor si a personajelor fantomatice devin subiectele principale ale manifestului expresionist.

Edvard Munch si expresionismul

O prezenta deosebit de pregnanta in acest curent este Edvard Munch, care inspirat de societatea norvegiana, pune in lumina scene referitoare la anxietate, agonie si moarte, ca efecte al alienarii umane. Cea mai reprezentativa lucrare a sa, Țipatul, a ramas in memoria colectiva datorita luptei interioare intense, reprezentate prin contrastul puternic al culorilor. Nu peste multa vreme de la aparitia acestei lucrari, valul expresionist a ajuns pana in Germania, unde artistul si-a continuat activitatea pentru o buna perioada de timp.

Arta lui Gustav Klimt

O alta figura reprezentativa a acestui curent este Gustav Klimt, parintele expresionismului austriac, care revarsa note exotice cu tenta erotica asupra artei contemporane moderne. Perioada sa de aur a adus lumii o serie de tablouri realizate prin tehnica mozaicului care ilustreaza ipostaze mitologice si alegorice ale unor tipologii umane. Cele mai cunoscute lucrari din aceasta categorie sunt Sarutul, conceputa intre anii 1907-1908 si Portretul lui Adele Bloch-Bauer I, care l-au inaltat pe artist in cele mai de sus topuri ale recunoasterii mondiale.

 

Realitatea bruta vazuta de Chaim Soutine

Individualizandu-se cu usurinta printre cunoscatorii artei, Chaim Soutine, artistul evreu care a trait si a creat in Paris, este o alta prezenta simbolica pentru miscarea expresionista. Ceea ce il diferentiaza pe Soutine de ceilalti pictori reprezentativi ai curentului este drama si tensiunea complexa a emotiilor concentrate in lucrarile sale. Una din preocuparile obsesive ale artistului au fost portretele umane si corpurile animalelor folosite pentru hrana. O pictura iconica cu aceasta tematica este Natura moarta cu pisica de mare, in care Chaim ilustreaza viziunea mai putin placuta asupra lumii inconjuratoare.

 

 

Reactia artistica si sociala la caracterul expresionist a adus o continuare a ideilor acestei miscari pana la sfarsitul anilor ’90. În aceasta perioada,pe scena creatorilor se naste neo-expresionismul care a trecut oceanul si s-a incumetat sa se dezvolte in New York, locul de revitalizare al artei moderne. Desi s-au pastrat multe din ideile originale referitoare la spiritualitate si reprezentare instinctiva a disconfortului urban, vizionarii artei au adoptat ulterior expresionismul abstract. Aceasta noua abordare intervine cu o atitudine antagonistica a reprezentatilor sai. Influenta colosala a caracterului expresionist se regaseste adesea si astazi in mesajul lucrarilor contemporane. Nevoia de revolta in ceea ce priveste degradarea umanitatii va fi conectata de-a lungul intregului secol de mijloacele autenticitatii expresioniste.

 

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.