Deținuții de la Guantanamo Bay cântă „Oda mării”

Pe porțile închisorii americane de maximă siguranță, Guantanamo Bay, intră deținuți periculoși, acuzați de terorism și iese artă. Cui îi aparține această artă? SUA și-o revendică.

“Din bube mucegaiuri şi noroi iscat-am frumuseţi şi preţuri noi”, zise odată Arghezi. Adică arta și frumosul pot ieși de unde te aștepți mai puțin. Chiar și de la Guantanamo Bay, o închisoare de maximă siguranță unde, teoretic, sunt ținuți unii dintre cei mai periculoși răufăcătorii ai lumii.  Opt dintre ei, au însă lucrări expuse la  President’s Gallery, John Jay College of Criminal Justice, în New York.

De ce “odă mării”? Deținuții de la Guantanamo Bay: “marea este speranță, dar și teamă

Lucrare realizată de Diamel Ameziane. Sursă imagine:  John Jay College of Criminal Justice

Expoziția de artă de la John Jay College, din New York, cuprinde 36 de picturi, desene și sculpturi în care tema recurentă și obsedantă est marea. Autorii sunt 8 deținuți de la Guantanamo Bay; 4 dintre ei sunt, în momentul acesta, în libertate, iar ceilalți 4 nu se știe când vor fi eliberați.

“Deținuții mi-au mărturisit că ei văd marea cu speranță și frică în suflet. O reprezintă în lucrările lor pentru a visa la evadare, dar și pentru a evada astfel, prin artă. Implicându-se complet în arta lor, se pot imagina pe un vas, pe mare… iar vraja se rupe atunci când opera este terminată”, declară Erin Thompson inițiatorul acestei expoziții.

Totul a început când Erin Thompson și colegii săi, au aflat că avocații au, de obicei, “arhive” întregi cu desene, picturi, sculpturi realizate de prizonieri, singurele modalități prin care prizonierii dintr-o închisoare de maximă siguranță, pot comunica trăirile lor pentru cei de afară.

Cine sunt deținuții-artiști de la Guantanamo Bay?

Lucrare realizată de Sabri Mohammad Ibrahim Al Qurashi (eliberat de la Guantanamo în 2014). Sursă imagine:  John Jay College of Criminal Justice

Unul dintre artiști a fost adus la Guantanamo Bay pentru că a lucrat ca bucătar pentru niște soldați; altul pentru că a contribuit la atentatul de la 11 Septembrie, un altul a dus o scrisoare pentru cineva în care nu ar fi trebuit să se încreadă. Ceilalți nu sunt siguri ce au făcut pentru că nicio plângere nu a fost depusă, niciun proces ținut. “Nu am mai întrebat nimic, ci m-am concentrat doar asupra artei lor”, a declarat Erin Thompson.

În timpul administrației Obama, au fost introduse orele de artă, în cadrul cărora, deținuții erau învățați să deseneze, să picteze. Surprinzător, dar încercarea de a le ușura detenția prizonierilor altfel ținuți în condiții de maximă siguranță, cu lanțuri la mâini și picioare, a funcționat.

 

“Câteodată, îmi iau desenele, culorile, pictez, uit. Mă ajută enorm”,  a declarat unul dintre prizonieri pentru The Guardian.

 

SUA își revendică dreptul de stăpân asupra lucrărilor deținuților de la Guantanamo Bay

Lucrare realizată de Ghaleb Nassar al-Bihani, fost deținut de la Guantanamo Bay. Sursă imagine:  John Jay College of Criminal Justice

La scurt timp după inaugurarea expoziției, departamentul de apărare al Statelor Unite ale Americii a declarat, printr-un oficial, că tot ceea ce este produs la Guantanamo Bay este proprietatea SUA. De asemenea, orice transfer al unei lucrări artistice de la deținuții din Guantanamo, la avocații lor, iar apoi în afara închisorii, este illegal, până când aceste lucrări nu sunt verificate de o autoritate.

Puteți consulta catalogul expoziției aici

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.